De osynliga

Det måste varit på Reagans 80-tal jag såg satirtekningen av en självgod amerikansk politiker som på en middagsföreläsning skröt inför åhörarna. Om hur han skapat en miljon nya arbeten. Snett bakom honom, påfyllandes hans glas, stod en servitör, vars tankebubbla sade; “Och tre av dessa jobb har jag”.

I Amerika levde jag, som tidigare bloggat, i framtiden. Fick höra och på mycket nära håll se begreppet “Working poor”. Det var folk som hade två-tre jobb. Ändå under fattigdomsgränsen. Bodde inneboende hos varann som “room-mates”. Även i 40-års åldern. (Låglöndejobb som “En fot in” är lögn. Det handlar idag om skapande av permanent underklass) Ibland såg jag en del av dessa sova i sina bilar. Då resan hem mellan jobben var för lång och/eller för dyr.

I USA lärde jag känna en svensk kvinna som var illegal invandrare och arbetade svart. Ett av hennes arbeten slutade med att hon plötsligt en dag fick gå. De sista veckornas lön stal arbetsgivaren från henne. Hon kunde inget göra. Vid vita jobb, måste arbetsgivaren betala sista lönen samma dag som arbetet avslutas. Gissa om illegala är populära… Sådant händer nu här, när Socialdemokratin mest är minnen från fornstora dar.

SAMMA UTVECKLING NU I SVERIGE

Mödrar som hastar mellan städjobb och hemtjänst. Har pratat med många. Nu i morse såg jag på 20 minuter fem-sex hemtjänstbilar ila runt Nacka i hög fart. Hemtjänstarbetare irrar, letar efter adresser. Andra åker buss och tåg. I min uppgång bor många manliga byggarbetare i samma lägenheter. Andra bor i husvagnar på parkeringsplatser. Gissa om de är rädda för rån. En annan följd av svartjobb. Den rånade är rättslös.

Som jag bloggat tidigare, så pågår just nu, även o Sverige, en jätteomställning där andel underklass ökar och andel medelklass minskar. Även själva arbetslivet förändras tillbaks till före Arbetarrörelsen. Löner sänks. Utbetalningar fuskas bort. Ingen pension, ingen olycksfallsersättning, ingen semester, ingen sjukledighet, ingen som stöder när svarta pengar inte betalas ut. Inget fack. Många kvinnor från utlandet.

FOLKETS HUS I FISKIS

Rebecka Bohlin kom till oss i Fisksätra och föreläste om sin bok “De osynliga”. Bohlin tar i sin bok upp varför många efterfrågar kvinnor från andra kulturer. Dels är det lättare för arbetsgivaren att komma i överläge. Inte minst för kvinnorna inte alltid kan hävda sina rättigheter. Att de ofta tvingas till svartjobb, gör dem ännu mer rättslösa.

Inte nog med det; som Bohlin skriver i sin bok “De osynliga”, så kan mången svensk arbetsgivare känna sig så stolt och fin, att ge dessa kvinnor arbete! Även när lön och villkor är dåliga. Då kan man som svensk intala sig hur mycket bättre de har det, jämfört med deras hemland! (Vilket ofta är Sverige, men det är en annan story)

Tilläggas ska att även vita jobb ofta innebär fuskande med löner och andra ersättningar. Dessutom; många firmor blandar upp vit och svart ersättning.

FÖRELÄSNINGEN

Vi var kanske ett femtiotal som samlats på Folkets hus. Där fanns även Lawen Redar från Röda korset. Bohlin och Redar talade om boken “De osynliga” i synnerhet och alla dessa osynliga kvinnnor i allmänhet.

Arbetarrörelsen är ju av tradition uppbyggt för män. Skilnad mellan “Rot” och “Rut” säger en del. I bakgrunden finns att typiska hemarbeten, ofta utförs utan lön eller pensionspoäng. Inte något SAP klagade högljutt över. (Min kommentar)

Boken är lättläst men spännande. Bohlin beskriver många av dessa osynliga kvinnors vardag. Även oseriösa arbetsgivare. (Med Alliansens goda minne, säger jag)

MODERLÖSA BARN

En av de mer otrevliga följderna är alla de kvinnor som tvingas lämna sina egna barn i fjärran land, för att resa bort till Sverige för att ta hand om andras barn och hem! När man sätter sig in i deras fall, vill man grina. VA FAN håller vi på med?!

Sverige som världssamvete. Som bäst i klassen i hela Världen. Som 1800-talets kolonialherrar. Självgoda på verandan, helt medvetna om vår godhet, och att vi är ännu godare som delar med oss med lön till våra husor. (Min kommentar igen)

Se Bohlin berätta om boken i “En bok, en författare“. Rekommenderas.

Läs boken. Det är lätt gjort. Här är Bohlins sida om boken.


Comments are closed.