Orwells 1984 togs bort som icke önskvärd

George Orwells “1984” – som handlar om ett framtida övervakningssamhälle där överheten förintar icke önskvärda skriverier – köpte många till sin läsplatta “Kindle” från Amazon. Döm om kundernas förvåning och ilska, när den köpta boken plötsligt raderades från deras Kindle! (Det var strul med rättigheterna)

När detta hände 2009, var vi många som reagerade med häpnad, skratt och förskräckelse. Att en köpt vara kunde raderas var ju tekniskt möjligt, men vilken fräckhet. Och med just 1984!

Men, idag är vi redan vana vid “Molnet”. Vi är vana att läsa saker på nätet. (Som denna blogg) Vi är vana att makten över vad som finns där, ligger hos någon okänd långt bort. Och att denne kan radera och ändra som den vill.

För 15-20 år sedan var det en amerikansk radiovärd som sade att framtidens barn inte kommer att fundera över datasamhällets kontroll. Jag fick mig en tankeställare när han sade detta. Inte hade jag kunnat ana att tillvänjningen skulle ske med mig själv.


Comments are closed.