RFID-chip litet problem

Husdjur har chip med RFID. Människor opererar in RFID-chip för att kunna öppna dörrar m.m. Det växer ett motstånd mot dessa chip i människa. Folk är rädda för kontrollsamhälle. Men kritiken är ganska konstig för vi har redan ett framväxande kontrollsamhälle utan RFID-chip. Därför skrev jag denna text på följande FB-sida mot RFID-chip i människa:

Jag skrev:
Det är jättebra att varna för kontrollsamhälle, och chip är en mycket skrämmande utveckling. Men, det finns ju redan verktyg som går mycket längre:

– AUTOMATISERAD ANSIKTSIGENKÄNNING för ID. Kan idag användas i köpcentra, på stan, med mobil, med laptop och padda. Infrastruktur finns, mjukvara finns. Används redan för ID. Den som inte täcker ansiktet, kan spåras världen runt. Och hemma framför datorn. Kameror kan även läsa av känslor.

– KARTLÄGGNING AV GEOGRAFISK POSITION och RÖRELSEMÖNSTER. Utförs redan med folks mobiltelefoner. Infrastruktur finns redan över hela världen. Är i drift. Här kan även vilka personer man träffar kartläggas, vilka aktiviteter man utför m.m. T.o.m. ens kroppsrörelser.

(Även när man “stänger av” sin mobil, kan den fortfarande aktiveras utifrån)

– AVLYSSNING. Kan utföras med miken i laptop, padda och mobil. Här kan även känslor avläsas.

– TELEFONAVLYSSNING av mobil.

– FOTOGRAFERING/ VIDEO. Kan utföras med laptop, padda och mobil.
Foto kan ge ID. Kameran kan se exakt vad man tittar på, på skärmen. Mjukvara kan avläsa ens känslor.

– SURFVANOR, TELEFONBOK, SAMTALSLISTA,…

Jämför då med RFID-chip, där det krävs att man är centimeter från avläsare. Det skulle krävas avläsare överallt, (och ändå inte komma nära nog) där det skulle krävas nya register för ID kopplat till RFID-chip.

RFID-chip sitter fast, men hur många är bereda att inte ha med mobil? Att täcka över laptopen hemma? Att inte lägga mobilen på bordet när man samtalar? I praktiken är ju mobilen med oss överallt.

Så visst är RFID-chip en skrämmande utveckling, men den som vill kontrollera har ju redan verktygen; mobil, laptop, övervakningskameror, mobilavkännare på stan,.. RFID-chip är att sämre alternativ. Ansiktet är bättre ID. (Och foton kopplat till namn är lätt att få tag på)

Så denna sida är jättebra, kontrollsamhället tilltar, men det finns mycket större problem än RFID-chip.

SLUT CITAT.

Så skrev jag på Facebook-gruppen “Säg NEJ till RFID Chippet”:

https://www.facebook.com/NejTillRFID?fref=ts


Comments are closed.