Youtube vet var du pausar

Någon som märkt att Youtube håller koll på hur långt man tittat på en video, när man stoppar? Det är praktiskt om man vill återuppta tittandet från samma ställe senare.

Just nu kollade jag vad paustiden kopplas till. Inte till dator utan till IP-adress. Pausade på en dator, letade upp samma video på annan dator med samma IP-adress, och Youtube startade 16 sekunder före jag pausat. Snyggt! En funktion som är till hjälp. Tack!

Och samtidigt en påminnelse om att Youtube med mycket stor sannolikhet sparar exakt när man pausar, hoppar i filmer, vilken reklam man hoppar över, och troligen även säljer infon. Vilken såklart talar om vad man tittat på. Samt hur det stämmer med vad andra som sett samma video tittat på. Placering i grupp. Dessutom sparas troligen ens sökbegrepp för att hitta videor, eller vilken webbsida man klickade ifrån för att komma till vilken video, samt troligen datasamkörning med “samarbetspartners”, typ sociala media, tidningar, e-post, marknadsföretag/ butikskedjor,… och säkerhetstjänster.

Troligen alltså. Det är ju också möjligt de inte sparar någonting…


Comments are closed.