Demokrati och modern övervakning

Europa på 1700-talet var diktatoriska kungar och kyrkor. Medborgare utan rättigheter. Nybyggarna i Amerika ville förhindra diktatur och formulerade skyddande grundlagar för de tretton kolonierna. Dessa grundlagar blev utgångspunkt för The American Constitution.

Det geniala knepet är att inte svära trohet till en härskare, ett land, eller en religion. Därför då är det alltid någon/ några i toppen som får all makt. Istället svärs trohet till grundlagen; The Constitution. Den innehåller maktdelning mellan lagstiftande, beslutande och dömande makt. Samt “Checks and Balances” där olika maktcentra kollar varann. Grundlagen är utformad för att inte kunna ändras utan en långvarig och stor majoritet i alla 50 stater. Dessutom finns tillägg;”Amendments”, som ger specifika skydd mot statens makt.

Det är en av de absoluta grundtankarna i grundlagen: Att förhindra statskupp och envälde. Att försäkra medborgarnas frihet.

First Amendment ger närmast total yttrandefrihet. Den är en av hörnstenarna som gör USA:s statsskick så fantastiskt. “Freedom of The Press” och fjärde statsmakten är så starka begrepp i USA, att domare, som inte kan tysta press, istället kan isolera jury i veckor under rättegång.

Aktuellt idag är “Fourth Amendment”, som begränsar myndigheters rätt att söka igenom folks privata ägodelar. Även då journalisters källmaterial. Fjärde tillägget kräver att en domare, under lag, ska ge tillstånd för myndigheter att genomsöka folks privata liv.

Här har vi dagens problem. Nästan allt vi gör ger elektroniska fingeravtryck. Allt kan fiskas upp. Sparas för all framtid. Mer om det senare.

Alla statstjänstemän, all militär (som NSA), alla politiker, svär en ed “To Uphold The Constitution against all enemies. Foreign and Domestic.” Militär lag säger att soldater (och officerare) kan, och ska, ifrågasätta order som tycks gå emot lag och konstitution. De kan straffas om de utför sådana order. Grund för USA:s statsskick är att ingen står över lagen.

Det är dessa mycket allvarliga frågor, som är grunden för vad som sker med USA:s handfull “Whistle Blowers”. De hävdar Vita Huset går emot själva grundlagen. Att de inte får massivt medhåll, beror på “The War on Terror” där hela nationen är fast besluten att förhindra fler attentat.

Varje enskilt litet skydd mot attentat, kan ingen ansvarig motsätta sig. Men i förlängningen riskerar det rasera demokratin. Och terroristerna vinner. Ett dilemma.

Tidigare högt uppsatte NSA-medarbetaren Thomas Drake talar på denna video inför National Press Club. Han berör pressens roll. Han hävdar färre och färre av pressens källor, ens vågar ha kontakt med journalister. Eftersom nästan alla kontakter kan spåras elektroniskt.

Drake arbetade under kalla kriget med spaning på DDR. Hans jobb var att flyga över Europa och plocka upp radiokommunikation. Drake lärde känna Stasi. Dess motto “Att veta allt” låg skrämmande nära dagens “Total Information Awarness”. Ett begrepp & flera program som en del inom US Intelligence använder.

De flesta av dagens Whistle Blowers med erfarenhet av Intelligence, hävdar att så gott som alla elektroniska handlingar idag registreras. Sparas i decennier. Kanske för evigt. Tidigare NSA-medarbetaren William Binner, som byggt analysprogram för NSA, hävdar att den nya anläggningen i Bluffdale Utah, kan lagra allt i hundra år. Det blir då enkelt för åklagare att bygga åtal mot vem som helst. Byggt på en persons hela liv. Och vännernas liv. Eller för myndigheter att läcka information. Vi har idag ett samhälle där staten kan veta mer om oss, än vi själva minns.

Drakes tal, med långt avsnitt frågor från journalisterna, behandlar de moraliska grunderna. De grundlagsmässiga grunderna. De lagliga grunderna för hans agerande. Videon ger en bra översikt av vad dessa affärer handlar om. Hela frågan med “Whistle Blowers”. De som offrar sina egna liv, för landet. Precis som soldater alltid gör.

Den svåra frågan är vem som är patriot och vem som är fiende till den amerikanska grundlag, och den amerikanska erfarenhet, som är ett speciellt kapitel i mänsklighetens historia. Ett kapitel av frihet som omfattar oss i Sverige. Vår frihet, mentalt och praktiskt, är till stor del också resultat av The American Constitution. Dels för den allmänna modell av frihet USA ger, dels för det intima samarbete våra länder har. Politiskt, ekonomiskt, militärt och kulturellt.

 

Drakes tal och hans svar på frågor, i en video på YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=3Wp2BGLMqDM


Comments

One response to “Demokrati och modern övervakning”

Comments are now closed
 1. Dennis Nilsson skriver:

  Väl värd läsning här:

  Debating Secrecy vs. a Free Press
  http://consortiumnews.com/2014/03/22/debating-secrecy-vs-a-free-press/

  “The term “spring offensive” may to be out of favor in the media, but more than 50 organizations endorsed a forum this past Friday with some of the media’s best known editorial heavyweights, to discuss the most serious crisis journalistic freedom has faced in decades: a deepening collision over leaks with what has become a national surveillance state.

  This media event about the media is about the further erosion, if not the end, of a free press as we have known it, but the press couldn’t bother to cover it. They had other priorities like Kim Kardashian’s first presence on the cover of Vogue.”