Indoor Positioning

Indoor Location eller Indoor Positioning är att lokalisera exakt hur mobiler rör sig. Exakt vilka steg vi tar, hur vi vänder oss, var vi stannar, hur länge, vilka vi möter, hur länge, och ibland även lite om hur vi mår. (Eftersom kroppsspråk kan berätta) Man kan avläsa om vi går i trappor, åker hiss, åker bil, tåg,…

Detta sker med mobilers sensorer för WiFi, fysisk rörelse, Bluetooth, magnetfält, RFID, GPS, ljud, mobilmast, LED-ljus och annat ljus (kamera), andra radiosändare,…

Detta används redan på flera håll i världen, inklusive Sverige. Vad säkerhetstjänster gör är hemligt och de har oftast den nyaste och hemligaste tekniken. Ibland är det fråga om företagshemligheter.

Betydligt vanligare för oss icke-glamorösa, är att kommuner och affärscentra kartlägger exakt hur vi rör oss. Vilka hyllor vi stannar vid. Vilka varor vi tittar på. Även om vi inte OK:at det. Vi är i första ledet anonyma. Dock känns våra mobiler igen som (i första skedet) anonyma serienummer. Dessa anonyma kan följas över landet. Och världen. Så utgångsläget är att de som spårar ser varje enskild mobil för sig som anonym. Men, det finns också flera vägar våra fysiska rörelser kan kopplas till våra namn.

En möjlighet är med automatiserad ansiktsigenkänning. När vi närmar oss en kamera, kan vårt ansikte kopplas till vilken mobil som finns i fickan. Mobilen som nyss var anonym, får nu vårt namn. Alla lagrade rörelsemönster från år tillbaks, kopplas nu till ansikte och namn. Men hur får ansiktet namn? Våra ansikten finns ofta med namn på internet, och på pass och körkort. Ansikte&namn finns på internet om någon “taggat” (namngett) ansikte t.ex. på gruppbild på sociala media. Eller om vi själva lagt upp foto och namn någonstans. Även privatpersoner kan med sin mobil rikta kameran mot oss, och få vårt namn från internet. Så visst kan affärscentra göra det.

En annan spårning är om vi betalar med plastkort. Där finns namn&adress&bank, som kopplas till ansikte och mobiltelefon när vi står vid kassa. Då kan också alla tidigare inköp vi gjort med kort sammanfattas i en kundprofil. Alla byten vi gjort. Även med kontantbetalning om ansikte fotas av övervakningskamera. Man skulle även kunna koppla till besök vid bankomat. Samt om vi kliver ur bil med reg-nummer synligt.

Det är svårt att komma undan, om vi inte ska dölja våra ansikten. Men det räcker med att missa en gång, så kan ens ansikte kopplas till ens anonyma mobils lagrade rörelser från år tillbaks. Inklusive vilka vi träffat och umgåtts med. Och var&när.

Dessutom erbjuder kommuner och affärscentra “gratis WiFi”, vilket man får om man uppger identitet. En annan väg är när vi klickat på “ACCEPT” för någon gratistjänst eller app. Eller köpt något, och då kanske accepterat (“ovetande”) koppling av namn, tfn-nummer, e-post o.dyl. till dessa rörelsemönster. (Det är vanligt att butiker frågar efter telefonnummer eller e-post. Då kan ens identitet kopplas till ansikte&mobil&inköp)

En annan spårningsmöjlighet är den plats vi tillbringar nattvilan på; det är troligen vår bostad. Återkommande adress några dagar i veckan är troligen arbetsplats eller skola. Återkommande adresser på helger är troligen vänner. Osv. Med andra ord är det praktiskt taget omöjligt att vara anonym. Även med kontantbetald mobil med kontantbetalda samtal.

Spelar det någon roll om någon vet att vi varit i Gallerians köpcentra? Frågan som ska ställas är; spelar det några anonyma personer ständigt skuggade oss dygnet runt i flera år, antecknade allt de såg, spelade in allt? Såg alla våra butiksbesök. Alla våra sjukhusbesök. Restaurangbesök. Vilka vi träffade. Besök på polisstation. Arbete. Semester. Bilresor. Fest. Vårt kroppsspråk. Ansiktsuttryck. Samt även följde oss hemma? Stod bakom och såg vad vi läste på datorn, vad vi såg på TV:n. Ständigt filmande och antecknande… Utan att vi visste vilka de var och var de lagrade anteckningarna. Vilka vi inte kan få se. Än mindre radera.

Detta kan man komma ihåg, när man funderar över “Indoor Location “/ “Indoor Positioning”. Det handlar verkligen om “digitala fotspår”; våra fysiska rörelser.


Comments are closed.