Radiolyssnande inte privat längre

Att lyssna på talradio är att försjunka i eget sökande ibland kanaler, eget tänkande, eget kännande. I egen takt. Ännu bättre är det på internet, där man kan lyssna när man vill, pausa som man vill, hoppa tillbaks några ord,…

Men ingenting är gratis, och på internet försvinner lugnet av att vara observatör. Varje klick registreras och kan sparas av datorer. De kan också se mönster och placera en i grupper med folk som klickar på liknande sätt. Om man hört radioreklam kommer sedan ens inköp av just den varan , eller annan, att kollas. Om man hört reportage om en ort, kan ens färd dit kopplas till radioprogrammet. Om man hört om en person, organisation eller företeelse, så kan ens senare möten och upplevelser kopplas. Även de saker man upplevt senaste tiden, kan kopplas till vad man väljer att lyssna till på internet.

Plötsligt har så radiolyssnande ändrats från att vara privat, till att registreras sekund för sekund. Tid på dagen, plats man lyssnar, vad övrigt man gör, paus i uppspelning, tillbakahopp… allt registreras och kan analyseras av datorer. Hur länge ens intima radioupplevelser sparas, hur de kollas mot ens övriga digitala fotspår, vem som drar vilka slutsatser, vad det innebär i “Erbjudanden”,.. får man inte veta. Inte heller var arkiven finns och vem som kan kolla dem.

Radiolyssnande brukade vara lika privat som att läsa bok. Men det är klart, läsande på digital skärm kan ju också kollas… Hur kommer detta att påverka vårt sätt att lyssna? Försvinner lugnet?


Comments

One response to “Radiolyssnande inte privat längre”

Comments are now closed
 1. Lars Mossberg skriver:

  Även om man lyssnar på typ envägs radio typ FM/AM/DAB/DVB så kommer man i framtiden att göra det i en apparat som är internetanslutnen. Visserligen kan man ställa t.ex. mobilen med inbyggd FM-radio i “flygplansläge” och undvika registrering. Gamla Ericsson och Nokitelefoner fungerade inte ens på FM om inte uppkopplingen till basstationen var etablerad.

  Läs mer om den nya hypen i USA som kombinerar den inbyggda FM-radion i smartphonen med en intelligent app som typ nextradioapp.com Det är Emmisradio och Sprint i USA som samarbetar här. GPS används för lokaliseringen av avlyssnad radiostation.
  Det finns idag minst 1-2 miljarder smartphones med inbyggd FM-radio.

  I Europa finns Radio DNS.

  Kommande bilradioapparater kommer också att ha uppkoppling så i praktiken kommer det att finnas möjlighet till registrering fast man lyssnar på envägs radioteknik.

  Apparatkonstruktöten kan ju också lagra informationen om vad och hur man lyssnat tillfälligt i radioapparaten för att senare skicka denna information någonstans så fort flygplansläget avaktiveras.
  Och de få som aldrig kopplar bort flygplansläget i mobilen är försumbara.

  Många ny tekniska apparater kommer också att ha eller har redan tekniken M to M. mashine to mashine och rapporterar data tillbaks till konstruktören eller försäljningsorganisationen om var apparaten finns och i vilket skick den är i.
  Finns små små inbyggda sändarchips i apparaterna redan idag. Denna tjänst ökar i världen kollosalt just nu.