Till NSA:s försvar

När nu luften fylls med hård kritik mot NSA, bör man först inse att NSA är militärt. Det är som att klaga på någon vanlig soldat, officer eller civilanställd för vad USA:s militär gör i Afghanistan och Pakistan. Vilka länder och vilken policy är inget de bestämmer. Det gör President Obama. I samråd med den högsta poltiska och militära ledningen. Presidenten har alltid sista ordet. Det är hans NSA.

En ständig sanning när det gäller underrättelsetjänster är att sekretess där är som högst. Det är en normal gång att högsta ledning ger order som säkerhetstjänster utför. Om det leder till skandal, uttalar sig aldrig säkerhetstjänster, eftersom de av hävd aldrig säger något. Det är då mycket vanligt att den högsta politiska ledning som gav ordern, inte tar på sig ansvar. Ibland går de så långt att mer eller mindre låtsas som den underlydande säkerhetstjänsten hittade på åtgärderna. Fortfarande tiger normalt säkerhetstjänsten.

Och så börjar en massa vanligt folk att klaga på dem. Så har även skett när det gäller vad CIA och nu NSA utfört. Några andra spelare man kan tänka på är alla de privata bolag som har kontrakt med ett NSA, och gärna utökar affärerna. Här kan man fundera kring hur stora kontrakt Facebook, Microsoft, Apple, Google, m.fl. kanske svenska, kan tänkas ha med U.S. Governments NSA. Hur stor del av intäkterna kan det handla om? En annan sak att komma ihåg är alla de signalspaningsmyndigheter runt världen, som hjälper NSA. Den största partnern är med säkerhet U.K:s GCHQ. Samt de privata företag runt världen som är med.

 

SJÄLVA JOBBET

När det så gäller det arbete som utförs, kanske det behövs påminnelse om den stora nytta vi i Sverige drar av denna världen största, och skickligaste, signalspaningsorganisation, samt dess förgreningar.

NSA m.fl har förhindrat flera terrorattentat. Sannolikt även i Sverige. Många av de presumtiva terrorister som hade kunnat slå till i Sverige, har troligen fiskats upp av bl.a. NSA. I Sverige eller utomlands. Svenska regeringen, FRA och Säpo, samarbetar med USA, och får reda på misstänkta som kan tänkas slå till här.

Fler islamistiska terrorattentat i Sverige, hade orsakat död, skada och lidande. Dessutom kraftigt ökat polarisering mellan olika svenska folkgrupper. Mer av hat och främlingsfientlighet. Dessutom ökad kontroll och övervakning av alla i Sverige.

Terrorister behöver bara lyckas några få gånger. NSA, CIA, FRA, Säpo och övriga, får inte missa mer än ett par gånger. När det gäller större attentat i Väst, som i New York, Washington, Madrid och London, räckte det med en gång, för att kraftigt ändra utrikes- och inrikespolitik i flera decennier. Något vi lever med varje dag 12 år efter 11 september, och för lång framtid. Det finns skäl att hindra attentat innan de sker. Även om man kanske kunde ställa en filosofisk fråga om reaktioner kontra attentat.

 

LOJALITET

Obamas reaktioner på Bradley Manning och Edward Snowden, kan tyckas hårda. Men det blir omöjligt att ha arme och underrättelse utan total lojalitet och tystnad. Som soldat kan man inte driva egen policy. Allra minst utrikespolicy. Det kan man inte ens som officer, diplomat eller minister. Hela det hela det militära system som Manning och Snowden tjänade, skulle raseras annars. Dessutom kan politisk eller högre militär ledning, kan ha större mål i sikte, när de ger mindre order.

Det berättas ibland att Churchill inte beordrade försvar en stad, när signalspaning avslöjat den skulle anfallas av Tyskland. Skälet var att kraftigt försvar av staden, skulle avslöja att de tyska koderna knäckts av de allierade. Man skulle förlora en viktig avlyssningskälla. Nu säger en del historiker att denna story inte är sann, men det spelar mindre roll. För den illustrerar hur militär på lägre nivå kan tycka beslut högre upp, går emot landets bästa.

 

DEN STORA FRÅGAN

Knäckfrågan i fallet Snowden, är om den högsta politiska, och militära, ledningen bryter mot USA:s konstitution. Författningsbrott är det värsta man kan göra som amerikan.

En annan fråga gentemot världen, är just policy. Hur skadar det USA när dessa saker avslöjas. Då bör man komma ihåg att dataintrång utförs av ett Kina och ett Ryssland. Det försvarar i sig inte USA, men det handlar om en fortsättning på det kalla kriget. Vilka vill vi helst ska avlyssna oss? Mindre demokratiska eller mer demokratiska stater? Eller fjärran företag. Vi har inte valet att säga “Ingen ska avlyssna”. Det är omöjligt.

Just nu är det den mest demokratiska stormakten som har mest och bäst övervakning. Den har dessutom nära kontakter med våra västliga regeringar, som den svenska. Den har även säkerhetspolitiska kontakter med Kina och Ryssland, men står närmare Sverige och EU. Realpolitik är att vi har den minst dåliga situationen.

Samtidigt bör vi vara medvetna om, och vaksamma mot, denna totala övervakning, som just nu byggs upp. Aldrig i historien har verktyg för nästan total kontroll funnits. När fler börjar inse det, kommer tyvärr fler anpassa sig till det.


Comments

One response to “Till NSA:s försvar”

Comments are now closed
  1. Gagarin Miljkovich skriver:

    Jag tycker jag hör en uppdaterad version av detta:

    “Förtroende är bra, kontroll är bättre”
    — Josef Stalin