Kartlägga röster

Vilka låtar som spelas på radio har länge varit intressant för skivbolag som vill kolla populäritet och för radiostationer som vill kolla andra stationer. Mjukvara som känner igen specifika ljud, kopplas till radiomottagare, jämför med musikarkiv, och kartlägger vilka stationer som spelar vilka låtar, och när.

Samma teknologi kan kopplas till mikrofon och man kan följa vad folk har för ljud ikring under dagen. Det har länge använts för att kartlägga radiolyssnande, samt (åtminstone senare år) tevetittande. Det blir betydligt säkrare lyssnar- och tittarundersökningar än det gamla, där folk fick rapportera utifrån sina minnen. (När folk lyssnar eller tittar på internet reggas kanaler, tider, och vilken dator/ mobil/ surfplatta)

Sedan en tid finns liknande appar för mobiltelefon; de känner igen ljud i omgivningen, skickar till servrar med musikarkiv, och om det blir träff, syns i mobilen titel och artist, samt erbjudande om att köpa låten.

Snarlik teknologi skulle förstås kunna känna igen röster – vilka i vuxen ålder inte ändras så mycket – och man skulle kunna få en ganska säker identifiering. (Används troligen redan) Tekniken skulle även kunna bedöma folks stämningsläge (i första hand hur rösten är) och den ljudmiljö personen befinner sig i. (Vilket ger en utökad kartläggning av dennes liv)

Tanken att ens mobilmikrofon (eller mik i laptop, padda) ska skicka allt den hör iväg till någon dataserver någonstans, känns motbjudande för många. För att ladda ned appar, t.ex. för Facebook, ska man ofta godkänna att de kan använda ens mikrofon. Det anses vara för att känna igen musik, men skulle kunna användas till annat.


Comments are closed.