UR sände reklamfilm för guld

För att kringgå bestämmelsen om hur många reklamminuter en amerikansk TV-timme får innehålla, produceras “infomercials”. De är fejkade dokumentärer, där en handfull personer lovordar en produkt. Så gör även speakern. Om och om igen. Det blir en ganska trälig tillställning. Sedan avbryts dessa “infomercials” av regelrätt reklam, som även berättar hur man kan köpa varan, och till vilket pris.
.
UR sände vad som såg ut som en sådan infomercial häromdagen. Åtminstone hade programmet alla kännetecken av en infomercial:
.
– Ett ständigt hamrande av tesen att guld skulle vara det bästa av investeringar.
– En tes om att privatpersoner borde inneha guld.
– En tes om att regeringar borde ha guld.
– En tes om att ekonomin blir säkrare av guld.
– Av alla de som uttalade sig, kom nästan alla från guldbranschen(!)
(Kolla listan)
– Ständigt återkommande reklamfoton av glänsande guld. Fotograferat som reklamfilm.
– I sluttexterna en “disclaimer” om att inte ta innehållet på för stort allvar. (Norm i infomercials, för att eliminera stämning. Samt att låtsas inte vara reklam)
.
Detta är alla som “intervjuats” för filmen:
.
“Expert” nr 1: Jim Puplava, investeringsstrateg på Puplava Financial Services, som på sin webbsida har reklam för guld och silver.
.
“Expert” nr 2.  James Turk, chef för GoldMoney Foundation, som på sin webbsida säger: “Working to advance the role of gold and silver as money”.
.
“Expert” nr 3. Peter Schiff leder Eeuro Pacific Capital, som på sin webbsida gör reklam för guld och pratar om dollarns kollaps.
.
“Expert” nr 4. Mike Maloney, VD, Gold Silver.com som på sin webbsida uttryckligen gör reklam för guld och silver, samt talar ned dollarn.
.
“Expert” nr 5. G. Edward Griffin, författare som länge kritiserat dagens pengasystem, nämnt guld som stabilare, men inte hela lösningen.
.
“Expert” nr 6. Alasdair Macleod, ekonom på GoldMoney. (Se ovan)
.
“Expert” nr 7. Adam Fergusson, författare, “When Money Dies”.
.
“Expert” nr 8. Eric Sprott från Sprott Asset Management, som på sin webbsida gör reklam för guld.
.
“Expert” nr 9. James G. Rickards, Tangent Capital Partners, som beskriver sig som: “Tangent is a merchant bank focused on alternative assets…”
.
“Expert” nr 10. Bill Murphy, Gold Anti-Trust Action Committee, (GATA) som på sin webbsida gör reklam för guld och silver.
.
“Expert” nr 11. Dimitri Speck, författare “Secret Gold Policy”. Konsult till GATA. (Se ovan)
.
Samtliga har egenintresse av att tala ned vanliga pengar.
.
En tes som framhålls är att priset på guld manipuleras ned. (Och därför kommer att stiga: KÖP NU!!)
.
Denna infomercial innehöll också en riktig tes om hur pengar skapas. Ur ingenting. Dess värde bygger på förtroende. (Fiat-pengar) Det är inte grundproblemet. Guld är inte lösningen. (Att pengar skapas som lån/ skuld är problemet. Det leder till pyramidspelet i västvärldens pengasystem) Just nu växer en opinion som förfäras av hur pengasystemet är uppbyggt som pyramidspel. Programmet tog denna riktiga tes, och vände det till att sälja en vara. Detta är reklam förklädd till journalistik.
.
Vi har problem med centralisering av pengar&makt. Guldhandeln försöker sälja sin vara som en lösning. Centralisering av pengar&makt innebär även en centraliserad kontroll av guld. Guld ändrar inte maktförhållanden.
.
Utländska dokumentärer brukar ibland inte finnas på public service “Play”-tjänster, eller bara kortare tid. (Pga rättighetskontrakt med filmproducent) Denna finns att se på UR:s sida till sista mars 2015! Ett tecken på sponsring till filmens producent.
.
Det är ingen långsökt gissning att denna infomercial var betald av guldhandeln. Troligen av några av de “experter” som i branschen. Hur kunde den komma in i UR:s sändningstablå?Här är rullen, som i original heter “End of The Road. How Money Became Worthless” av Monkey Films, år 2012. UR döpte den till “Kapitalismens återvändsgränd. Programmet verkar ha sänts mer än en gång. Samma film på två länkar hos UR:
.
UR “Världen”:
.
UR: “Samhällskunskap”:

Comments are closed.