KGB:s arkiv

Vasili Mitrokhin arbetade länge som arkivarie hos KGB. Han fick djup kunskap om dess operationer runt världen under många år. Ända tillbaks till 1917. Som arkivarie stod han över “compartmentalization”; att medarbetare bara får lära om sina egna arbetsuppgifter. Under många år kopierade han för hand, och smugglade ut, mängder av dokument. Utan att vara agent. Han gjorde det på eget initiativ. Dokumenten gömde han i sin dacha. Hans motiv var förskräckelse över KGB:s metoder. (Kanske missnöje med karriär också, vad vet man)

När Sovjet föll sönder misslyckades han att få kontakt med amerikanska beskickningar. Det blev istället kontakt med UK-diplomater som ledde till att materialet kunde smugglas ut, och Mitrokhin få börja nytt liv i Väst. MI6 delade infon med CIA.

Den brittiske historieprofessorn Christopher Andrews, specialiserad i underrättelse, kontaktades och skrev tillsammans med Mitrokhin denna bok. Där beskrivs mycket av Moskvas hemliga göranden i världen. Det mesta behandlar vad som skedde under kalla kriget. Med återblickar tillbaks till 1917.

Nu var det tjugo år sedan jag läste den, men vad jag minns var för mig nya uppgifter om KGB:s stöd till IRA, trakasserier av Nurejev, vapendepåer i Europa, hetsande av konflikt mellan judiska och svarta medborgarrättsorganisationer i USA,… Minns jag rätt spekulationer om Stalins eventuella bakgrund som agent för Tsaren, (Delar av Stalins akter var redigerade och/ eller eliminerade) m.m. m.m.

Det är en tjock bok med massor av fakta. Det har ju skrivits väldigt mycket i ämnet, men att utgå från arkivmaterial ger ökad trovärdighet i att materialet antecknades när agenterna hade det i färskt minne. Å andra sidan ville de framställa sig själva i bättre dager inför Moskva. I vilket fall är det en av de böcker som gett mig mycket kunskap i ämnet.

En länk till Amazon, med mer information om boken:

http://www.amazon.com/The-Sword-Shield-Mitrokhin-Archive/dp/0465003125/ref=sr_1_sc_1?ie=UTF8&qid=1381258468&sr=8-1-spell&keywords=mitokhin


Comments

One response to “KGB:s arkiv”

Comments are now closed
  1. Anders Svensson skriver:

    Intressant läsning