Ögonrörelser följs i mobil, padda och laptop

Kameran i mobil, padda och laptop kan följa användarens ögonrörelser. Och kartlägga hur man läser en text. Hur länge man stannar på varje ord. Vilka rubriker och bilder man tittar på, hur länge. En video med webbsidan kan skapas där en punkt visar var användaren placerar blicken. Detta kan t.ex. visa vilka ord som är nya för läsaren. Dennes bildning och/ eller intressen. Mjukvara kan analysera resultaten och skapa profil på varje användare. Även huvudrörelser kan detekteras.

En annan applikation kallas “heatmap”. Det är en stillbild av webbsidan, där de ställen användaren placerat sin blick länge är “hetast” och blir “glödgande” röda. Tid visas i en fallande “värmeskala” från rött, gult, grönt, blått. “Kallast” icke färglagda delar. (Här en bildsökning, där även en läsning av text finns med)
https://www.google.se/search…


Comments are closed.