Ansikte blir ID

Det heter ju Facebook. Ens ansikte finns med på profilfoto och gruppfoton där man blivit “taggad”. Det innebär att Facebook kan dela ens ansikte&namn med sina samarbetspartners.

Dessa kan vara vem som helst som riktar en kamera mot en, och använder ansiktsigenkänning. Kallas väl snart ansiktssök.

Förutom myndigheter som har legitima skäl att identifiera folk, så kan det t.ex. bli stora affärskedjor, (som då får reda på vilken typ av konsument man är, plus namn) politiska partier (via lobbyingföretag/ PR-byråer)… och så småningom när tekniken spritt sig, vem som helst som riktar sin mobil mot en och kör ansiktssökning.

Dessutom finns kanske ansikte och namn på övriga internet, så vi ska inte peka ut FB. Det är ju bara min gissning att de kanske kommer att sälja våra ansikten ihop med namn. Många andra sociala media kommer nog att göra så med de ansikten&namn de får in.


Comments are closed.