Freden börjar i Fisksätra

“Freden börjar i Fisksätra” läste Kerstin och jag på en ung besökares t-tröja när vi idag lämnade årets Internationella fest i Braxenparken här i Fiskis. Det gav mig en klump i halsen. Det är Folkets hus slogan, inte ny för mig, men den gav en sådan rörande känsla nu precis efter några av de möten vi haft.

Under ett tält fanns möjlighet att deltaga i en tävling om Ryssland. Vi upptäckte hur mycket vi inte vet om det urgamla grannlandet. Jag var bara säker på vad som hände 1917, att S:t Petersburg varit huvudstad och att Gagarin åkte sin Sputnik året 1961. De övriga, kanske 40, frågorna på papperet kunde vi inte ens gissa. Det kunde nu inte ens vår bibliotekarie, så vi var ursäktade. Det var en ett år gammal “Russkij Klubb” som anordnade tävlingen, och vi hade ett mycket givande samtal med dess representant. Hon och jag talade om hur andelen ryssar ökat i Fiskis senaste åren, och om hur tragiskt det är när politiska beslut, över folks huvuden, så totalt påverkar folks liv, och gör dem till varandras fiender.

En man som sålde kött kom förbi för att låna papper och penna. Han hade glömt skriva “Halal-kött” på maten han sålde. Han berättade om Islam och synen på Jesus. Att han erkänns och ges respekt. Som profet, sade jag.

Jag talade med en kille som håller på och sätter ihop ett spelmanslag för unga. Jättebra initiativ. Hoppas det lever vidare.

 

AFRIKA eller ASIEN ?

Problemet med Internationella festen varje år är att man måste välja bort de flesta maträtter som säljs. Jag började med ett kycklingspett, för att senare fortsätta med mer kyckling. Nu på papptallrik med ris och grönsaker till. Den rätten var tillagad av några som är från Pakistan. Det blev alltså Asien i år, och jag fick tyvärr tacka nej till cous-cous från Afrika. Magen var redan full. Vi lever i överflöd. Det är något att vara tacksam för.

“Odla med Solen” är en lokal sammanslutning som drar igång biodynamiska odlingar runt Fiskis. Jag har varit med och kört jord i skottkärror, kånkat stockar och sten, några gånger. “Odla..” hade en vagn och sålde plantor.

Som vi vandrade fram till Socialdemokraternas plats, dök två partifunktionärer fram och räckte oss sin pamflett. Men den hade Moderaternas logga! Det visade sig vara två moderater som stod alldeles intill. Vi blev förbluffade först.

Det regnade en del på årets fest, så vi fick tillfälle återvända till sossarna, för de hade varmt kaffe. Just som skulle förse oss, blev vi omsprungna av ett gäng ungdomar. För (S) plockade precis fram en vit tårta med röd glasyr i Rosens form. Tårtan tog snabbt slut under ungdomarnas frenesi. Det gick även att förse sig med en äkta ros, som Kerstin gjorde, och en tillplattad i form av sossarnas logga på en knapp, som jag plockade som souvenir. Några meter bort fanns Miljöpartiet. Ett gäng vältränade ungdomar i gröna jackor, som kontrast till de gamla gräsrötterna från (det gamla) Arbetarpartiet. De tårtsugna ungdomarna hade kommit från Miljöpartiets område och återvände dit. Det är väl säkrast att inte försöka göra någon politisk poäng på det.

Vi mötte många bekanta, och när regnet tilltog blev vi inbjudna från parkbänken, till under ett tält. Där satt en bekant som är konstnär. Hon  berättade om hur statyn av en kvinna kommit till. (Den som jag fotade till ett annat blogginlägg)

Så började vi vandra hemåt, och som vi vandrade ut på Allén såg vi den unga personen med den gula t-tröjan; “Freden börjar i Fisksätra”. Då fick jag en tår i ögat och kände att nog finns det gott hopp. Vi vanliga människor kan leva i fred med varann.


Comments are closed.