Folklig resning i mellanöstern

I svenska rapporteringen om Egypten sägs att folket vill ha yttrandefrihet, demokrati och jobb. En mycket Västerländsk syn på saken.

Men vissa hävdar en annan förklaring; enligt en undersökning som en gästande journalist i ett BBC-TV-program återgav, så vill över 70% av Egyptierna ha Shariah i form av avhuggna händer på tjuvar, och över 80% vill ha stening till döds för utomäktenskapligt sex.

Enligt uppgifter i Al-Jazeera finns hos oppositionen ett stort missnöje med Egyptens handlande gentemot palsestinier, där stor undfallenhet ses mot Israel. Många vill riva upp fredsavtalet.

Det enorma stöd USA ger till Egypten ser många som ett sätt att hålla Islam under kontroll. Lägg därtill att Al-Jazeera visar biler på hur Davidsstjärnan klottrats på polisfordon, så framträder en annan bild av demonstranternas önskan; att Islam ska råda i landet, bort med Quislingarna.

Detta skulle givetvis förändra maktbalansen i hela mellanöstern och i även Väst, ja i hela Världen skulle makten mellan Islam-Väst förändras.

Med denna förklaring blir plötsligt USA:s stöd till marionetter i Egyptens regering och armé, logisk, ur maktsynpunkt.

Då uppstår genast misstanken att CIA nu söker pusha fram någon “oppositionell” som kan fungera som nu marionett, med eftergifter till Väst. De få (två) namn jag sett i svenska media verkar västvänliga. Det Muslimska brödraskapet ges knappt någon betydelse.

Men andra ser hur folket på gatan vill ha Islam. Dessa resonemang förekommer i utländska media, men det jag hört i svenska, är att egyptierna vill ha västerländsk demokrati. Då framstår USA:s stöd till diktaturen som obegripligt.

(Större delen av detta inlägg publicerades nyligen som nätkommentar till en ledare i ”Journalisten”)


Comments

One response to “Folklig resning i mellanöstern”

Comments are now closed
  1. Gagarin Miljkovich skriver:

    Den utmärkta PBS-dokumentären “Frontline – House of Saud” från 2005 svarar på en del frågor till dagens situation i denna del av världen, dock inte alla.

    http://video.google.com/videoplay?docid=4383835181717429209#

    Lär gärna mer genom att titta på dokumentären, och googla därefter på dokumentärens titel.