Är du extrovert eller introvert?

Såg igår Susan Cains föredrag på Ted Talks, om varför vi med introvert personlighet är så mycket bättre. Nåja, som Cain beskriver, har samhällsklimatet förändrats från hyllande av introvert beteende till hyllande av extrovert. Kanske en följd av flyttande från enskildhet på landet, till ständiga möten med främmande i staden. När vi alla kände varann och hade fastare roller, kunde introverta i lugn och ro syssla med att utveckla sina idéer. Kanske skulle hennes föreläsning heta “Extroverts from an introvert perspective” ?

Det är inget fel på extroverta, men eftersom dagens samhälle hyllar dem och förkastar introverta, kan den andra synpunkten behöva höras. Extroverta stimuleras av många intryck, ständiga möten med andra, ja, bara att finnas i större grupp. De får då energi. Vi introverta kanske djupdyker mer, känner mer, analyserar mer, försöker förstå mer, för vi blir mycket utröttade av många människor och annat larm. Vi blir tvärtom passiviserade och åstadkommer mindre. Tröttheten blir bedövande. Nu nämner Cain att alla har bägge sidor. Som så ofta är det fråga om andel.

Jag ser grupparbeten, kontorslandskap och kontor med fönster till korridoren, som något som fördummar ned till minsta gemensamma nämnare. Befriar från ansvar, likriktar, och lättare får gruppen att bli offer för någon stark ledare. Det har visats i studier att kommittébeslut ofta blir klumpiga. Som enskilda, tänker folk bättre. En titt på företagsstyrelser kan förskräcka.

INTROVERT TÄNKANDE

Tystnad är för introverta en mycket stark stimulans för egna tankar. Intryck och minnen har man ju i överflöd. Att analysera dessa och ur dem försöka skapa visdom, kan visserligen vara arbetssamt, men känns viktigt och ger på längre sikt en bättre förståelse och stadga i livet. Att möta en (1) människa i djupsamtal, kan ge tillgång till dennes samlade vishet. Samlad och tänkt i många decennier. Därför kan vi tycka det extroverta babblet är ytligt och inte leder någonvart. Det stör bort klokhet och förnuft. Det är som ett ständigt tjattrande som tycks finnas för sin egen skull. Slöser med hjärnkraft kan tyckas, eller ibland ett sätt att hålla viktiga tankar borta. För de känns jobbiga. Man får inget gratis. Inte ens sökande efter visdom.

Så lyssna till Cains föredrag i denna video:


Comments are closed.