Åka bil med stilla elegans

Har provat hybridbilar det senaste året. Gillar dem starkt. De är tysta och man slipper växla. Under 50 km/tim ger de den känsla av stilla elegans, som jag försökte uppnå redan vid de första årens bilkörning. Att köra mjukt och växla så det knappt märktes. Det övade jag på 70-talet i familjens Saab 99 och min egen lilla Mazda 1300. Tills den dagen vi hamnade i en Chevrolet Monte Carlo. Av sig själv gav den tystnad, mjuk växling i automatlåda och servostyrning.

Nu är hybridbilarna mindre än stora amerikanare, så det underbara glid vilket många kilo och mjuk fjädring skapar, får man ej. Man får dock tystnad, omärkliga växlingar och bra styrservo. Underbart! Den del av bilkörning vi hatar allra mest – i stan, i kö och vid parkering – blir till njutning. Man sitter i tystnad, lugn och ro. Stressen försvinner och harmoni inträder.

Ute på lands- och motorväg är hybriderna som andra bilar. Ingen skillnad. Där är hybriderna tyvärr lika bullriga som andra bilar. Inte från motorn, den hörs knappt, utan från vindsus och däck. Här saknar jag mina stora amrisar, som var tysta även i hög hastighet. Buick Roadmaster hade t.o.m. framrutorna designade så att man kunde ha lite öppet utan mycket vindsus. Annars är det värsta problemet med hybriderna att man vid låg fart störs av fläkten! Så tysta är de. Motorn hörs ju bara som ett lätt vinande ibland. Oftast inte alls. Så jag kör fläkten på lägsta varv, eller stänger av.

GUMMITS OKÄNDA STÄMNINGSPÅVERKAN

Däckbuller vid högre hastighet var det ja; De billigare, smalare däcken/fälgarna är tystast. De bredare, (fram/bakifrån sett) med större fälg på höjden, bullrar mest eftersom de har mindre gummi mellan asfalt och fälg. Det ger också mindre stötdämpning, av samma anledning.

Kanske är det en fysisk omöjlighet att ha däck som är både breda och höga mellan gata och fälg. Skulle väl bli sladdriga då. Eller så vill man ha bara lite mellan asfalt och fälg för att få maximal väghållning. Bredare däck/större fälg brukar följa med de lyxigare varianterna av varje modell. Det ger iofs möjlighet att köra fort i kurvor. Men vem vill det?

Buller och komfort. Dessutom drar smalare däck mindre bensin. Det är ju mindre däckmotstånd mot gatan. Breda däck är som att köra med för lite luft. Här har jag försökt ta reda på om man kan byta från de hemska breda fälgarna till mer mänskligt smala. Enligt vissa uppgifter skulle det inte gå, då bilen måste passa sina fälgar. Om det är bromsskivor eller hjulaxlar som måste passa, är i skrivande stund oklart.

HUR ANVÄNDER DU DIN BIL?

I alla reklamfilmer ser man bilar på öppna landsvägar. Där är de gamla amerikanarna oöverträffade. Länge har jag efterlyst reklamfilmer som visar bilistens vardag: Att krypa i kö. Att rangera sig in och ut ur parkeringsfickor. Att stanna för fotgängare och rödljus. Allt detta är traumatiskt med manuell växellåda och slöa servon. Här erbjuder den typiskt amerikanska bilen hjälp med lätt styrning, tystnad, och automat. Men det det finns ett generalfel. När man står där med motorn på tomgång vill automatlådan hela tiden driva bilen framåt. Här uppstår den absurda situationen att ha en stark och villig motor som vill framåt och samtidigt sitta och använda servobromsar som håller emot! Bilkörningens löjligaste stunder. Att automatlådan drar lite extra energi även på landsväg gör inte saken bättre.

INTRODUCING:

Låt mig presentera elmotorn! Den behöver ingen växellåda. Den har bara en rörlig del, jämfört med bensin/dieselmotorns många. Plus den växellåda som krävs, då bensin/dieselmotor fungerar bäst på ett varvtal. Växellådans uppgift är att motorn ska arbeta runt sitt favoritvarvtal. Elmotorn fungerar på alla varvtal och när man står stilla, kan den göra det utan att märkas.

Eftersom vanliga automatlådor inte kan det, och folk är vana vid att bilen drar lite när körläge är lagt, så har Toyota på sina hybridbilar ordnat så elmotorn drar lite, när körläge är ilagt. Detta skulle inte behövas, men är väl en säkerhetsåtgärd, så att folk ska trycka på bromsen när de vill stå stilla.

Inte nog med det! En elmotor kan användas som generator. Istället för att dra ström, kam man sekundsnabbt koppla om till att ta ut ström. Ju mer man tar ut, ju mer bromsar generatorn. Detta används på hybridbilar. Vid broms laddar man batteriet till elmotorn. Det finns också ett vanligt bilbatteri.

ELMOTOR och FOSSILT BRÄNSLE är BÄST

Elmotorn använder en stor del av tillförd energi till att driva bilen framåt. Med bensin/dieselmotor försvinner mycket som värme och buller. Automatlådan dra lite extra och även vid växlingar med manuell låda, förbrukas en del extra bränsle. Elmotorn drar ström och batterier lagrar inte så mycket. De är dessutom tunga, vilket också tar energi att flytta med sig. Vi är så bortskämda med bensin/diesel att vi slutat uppskatta den enorma mängd energi som ryms i en vanlig tank. Dessutom kan soppan snyggt ligga lagrad där länge, även i kyla, för att snällt och snabbt ge massor av energi så fort vi önskar. Batterier gillar inte kyla och laddar sakta ur sig, även när de inte används.

DEN GODA CIGARREN

I hybridbilen tar man tillvara det bästa av bägge. Genom att ha elmotor och soppatank. Då krävs ett mellansteg med bensin/dieselmotor. Så gör man även i diesellok. De är ellok, som har med sig eget kraftverk. Det är en dieselmotor som är fast kopplad till en generator. Från den kommer en jämn spänning, som via reglering skickas till elmotorer på hjulaxlarna. En annan lösning för spårtrafik är förstås el från ledningar och strömskena. Men verkningsgraden; andel som blir kvar efter svinn, är inte 100% i ledningar heller. Så ledningar lönar sig bäst med mycket trafik på liten yta. Som med spårvagn och tunnelbana. För att se framtidens bilar, kan man snegla på spårtrafiken. Det finns teoretiska modeller för att driva elbilar med ström i vägen. Blir nog verklighet i framtiden.

För konsumenten spelar det ingen roll exakt hur hybridbilar och elbilar funkar. Den avgörande skillnaden är mellan de strikta elbilarna, som bara batteri och måste laddas vid stolpe, gentemot hybrider som tankas med flytande bränsle. Precis som vanliga bilar.

Opel kallar sin Ampera för äkta elbil. De menar i motsats till hybrider, från konkurrenter som Toyota och Honda. Men etiketten elbil borde sparas till t.ex. Tesla, vars bilar bara har batteri för energi. Samma lösning som i de små elbilarna för golfbanan. Dock, europeiska Opels Ampera, vilken är samma som amerikanska Chevrolets Volt, bägge General Motors, har bensinmotor som backup när batteriet är tomt. Så fungerar också Toyotas och Hondas hybrider. Så för den vanlige bilisten är det sak samma.

En skillnad ligger i hur många kilometer man kan köra på batteri, innan bensinmotorn måste gå igång. Här finns en viktig skillnad. De som kallas hybrider brukar kunna gå några kilometer under 50 km/t. Då är det ingen vits att ladda dem med elsladd. Jo, om det är en liten golfbil som kör sakta och har nära till laddning. Men för de hybrider som har bättre batteri, (litium) och därför kan gå några mil innan laddning, lönar det sig att också kunna ladda via eluttag över natten, det tar några timmar. Dessa kallas för laddhybrider. En vanlig hybrid, 2 kilometers räckvidd. Med bättre batteri, 2 mils räckvidd. Siffrorna är ungefärliga.

För den tekniskt intresserade finns en skillnad. I hybriden driver elmotorn upp till 50km/t. Sedan går bensinmotorn igång, laddar batteriet och hjälper mekaniskt till, via en automatisk växellåda. (Lite bättre än traditionell automatlåda. Fler växlar, mindre förluster)

Opels och Chevrolets bensinmotorer är inte mekaniskt kopplade till hjulen. Bränslemotorn driver en generator, som laddar batteriet. Men i de fall då mycket energi krävs, går den bensindrivna generatorns ström även direkt till elmotorn. Det är därför det inte är någon större skillnad för den vanlige bilisten. Därför anser jag reklamsnacket om äkta elbil är lite fel. Dock finns skillnaden att GM:s bilar går 50 mil på batteri. Toyotas laddhybrid 2,5 mil. (Vanlig hybrid några kilometer) I samtliga fall startar sedan bensinmotorn.

Tesla är en strikt elbil, utan annan motor. Bara batteri och så elmotor/generator. Den har räckvidd på 50 mil i 90 km/t. Bagageutrymme i både fram och baklucka! Batterierna undertill, för bästa väghållning. Tesla har fler modeller.

ORDLISTA och APPLIKATION

ELLOK och SPÅRVAGN. Drivs med ström mellan kontaktledning och räls. Spårvagn fanns redan tidigt 1900-tal. Ellok i Sverige sedan 30-40-tal.

ELBIL. Drivs med batteri som laddas med sladd. Typisk laddningstid är flera timmar. Men man behöver inte ladda fullt. I allmän drift som golfbil och dylika närbilar sedan 60-talet. Finns sedan några år som amerikanska Tesla, vilket är en reguljär bil i lyxklass. Har framtiden för sig.

HYBRIDBIL. Drivs av batteri som räcker några kilometer och laddas med bensinmotor som även kan driva mekaniskt. Toyota, Honda, m.fl. har sålt dessa i mer än tio år, och gjort dem spridda i stora serier. En väl prövad lösning.

LADDHYBRID. Drivs med batteri i några mil. Kan laddas med sladd. Har också bensinmotor för laddning och mekanisk drift. (Toyota Prius Plug-in) Har funnits några få år. Är en ordinär hybrid med bättre batteri.

“ELBIL” enligt General Motors. Batteri räcker 50 mil. Elmotor driver hjulen. När batteriet är lågt, ger bränslemotor ström via generator. GM provade strikt elbil för några decennier sedan. Denna generation är ett eller två år gammal.

DIESELLOK, (och nyare rälsbussar) Hjulen drivs av elmotorer som får ström från generator: Den är mekaniskt fast kopplad till dieselmotor. Som ett elverk. Har funnits i drift i stort antal sedan 50-talet.

LÄNKAR, till de bilar jag kommer på just nu.

Toyota: Yaris, Auris, Prius, Prius Plug-in, Prius+

Toyota

Honda: Insight, Jazz

Honda

Nissan: Leaf

Nissan

Opel: Ampera

Opel

Chevrolet: Volt

Chevrolet

Tesla: Samtliga modeller

Tesla


Comments are closed.