Tre personer och WWII

För den som tittade på amerikansk teve för några decennier sedan, är Julia Child bekant som en aningen excentrisk, men älskvärd kvinna då hon medryckande visar hur man lagar utsökt mat. I typisk amerikansk talkradio finns fortfarande seriösa journalister, som en John Batchelor. Även om han är partisk. Sedan några dagar efter 11 september 2001 har han, med avbrott, gjort fyra timmar varje vardagskväll på WABC-AM New York. Programmen är faktaspäckade med gäster i studion och via telefon. Mycket handlar om utrikespolitik och historia. Därför är detta 17-minuters inslag typiskt. Batchelor har författaren i telefon, och de bägge ger mycket adekvat bakgrund och detalj.

DE TRE 

Inslaget handlar om Julia Child, med mannen Paul, och Jane Foster. De tre var unga under andra världskriget och kände att plikten kallade för fosterlandet. Ja, hur mycket som var lite mer kortsiktigt och typiskt mänskligt kan vara svårt att döma om. Personerna fanns i Washington DC och blev under kriget enrollerade att verka ute i världen. Detta var innan USA hade ordentlig central underrättelse-tjänst. De olika vapengrenarna hade, och har, sin egen militära underrättelse. CIA och NSA bildades några år efter kriget, inte minst därför Sovjet sågs som ett växande hot. Under kriget var ju Stalin allierad. På initiativ av UK, som länge haft mer ordning på sitt spioneri, bildades OSS.

VÄN ELLER FIENDE

Detta Office of Special Services, var en kartell mellan UK, USA och Sovjet. Ryssarna kunde internationellt spioneri. Något även engelsmännen hade mycket erfarenhet av, och de hade initiativet i bildandet av OSS. USA bidrog med mycken personal. Via invandring fanns där mycken kunskap om världens folk. OSS var lösare organiserat, än senare CIA-NSA m.fl. Det fanns inte så många policydokument. Folk tog fler egna beslut på plats. Det var ju krig. Genom OSS kunde Sovjet lära mycket om västmakternas krigföring och spioneri, samt få bättre anseende. Man var ju allierad. I radiointervjun berättas hur FBI misstänkte de många amerikanare som då, och tidigare, varit medlemmar i det amerikanska kommunistpartiet. Vilket verkade för Moskva. I första hand ville myndigheterna kolla de som verkade inom krigsinsatsen. Bland dem Julia Childs man Paul, som sattes i långa förhör. Berättelsen bygger delvis på arkivmaterial, som nyligen blivit offentligt.

Berättelsen finns i text och bilder här, samt mer i radioinslaget längst ned på sidan.


Comments are closed.