Weblog

Första gången jag hörde “blog” var på tevekanalen C-Span där intervjuaren Brian Lamb hade en ung internetfantast i studion. Han och hans kompisar hade börjat med något som de kallade “weblog”, förkortat “blog”. “Log” är ju samma ord som i “loggbok”, och de då unga, detta var nog på 90-talet, brukade skriva små dagboksliknande anteckningar på sina hemsidor. Nu minns jag inte om någon där hade skrivit ett program med de finesser dagens bloggsidor har. Jämfört med vanlig hemsida är det mycket enklare att skriva saker, få datumstämpling, senast överst, kommentarer osv.

BLOGG

Senare, på 00-talet, trumpetade några kring SvD ut idén om bloggande för svenska folket. Då hade redan en växande skara börjat skriva debattartiklar och kommentera på egna hemsidor och s.k. “bulletin boards” eller “communities” typ Flashback och Debattforum. Här samlades folk från olika håll och jag tyckte bloggar var ett steg tillbaks, eftersom det innebär färre läsare att separera skribenter var för sig.

Kanske var det därför jag väntade så länge med att skaffa egen blogg. Dessutom förstod jag inte riktigt skillnaden mot vanlig hemsida, mer än att bloggprogram förenklar och förbättrar bloggande. Så jag har tyckt till på min hemsida, radiolars.com, och på diverse andra ställen på internet. Till saken hör att jag hellre kommenterat än författat. Men nu ska jag prova att blogga på riktigt. Dessutom kommer jag leta fram några äldre debattartiklar och lägga ut här.

Nyligen skrev New York Times om hur unga slutar blogga för att istället söka sig till Facebook. Däremot ökar bloggande ibland vuxna. Kanske ett tecken på att FB behandlar enklare saker och bloggande mer seriösa ämnen.


Comments are closed.