Hur Khaddafi fick jobbet

Just nu avslutade Mohamar Khaddafi, (Gadafi m.fl. stavningar), sitt över en timme långa tal, från sin bunkerliknande fästning där han bor. Han sade bl.a. att han inte vill se islamism, bin Laden, i Libyen. Han sade att då kan USA invadera och göra Libyen till ett nytt Afghanistan.

I en intressant bok från 1999 beskriver Edward Jay Epstein hur Khaddafi fick jobbet som diktator för Libyen. Det ska ha varit ledarna i Moskva som ville spräcka den USA-styrda oljekartellen; “De sju systrarna”. Via den amerikanske KGB-agenten, och oljemagnaten för Occidental Oil, Armand Hammer, orkestrerades så att Mohammar Khaddafi kunde bli ledare. På så sätt stärktes Sovjets ställning i världens oljesfär kraftigt. Armand Hammer levde ett mycket intressant liv som beskrivs i boken “Dossier: The Secret History of Armand Hammer”, av Edward Jay Epstein. Det är elva år sedan jag läste boken, så reservation för eventuella glömskefel.

Kvällens tal visades på Al-Jazeera, BBC och CNN. Det var osammanhängande med ibland lite motsägande uppgifter. Talet hölls som det skulle se ut att Khaddafi talade till en folkmassa. De långa pauserna, bytandet av glasögon, trasslandet med slängkåpan, läsandet av lagboken där allt som demonstranterna gjort medför dödstraff, gav ett understundom komiskt intryck. Att de som protesterar är kackelackor, fulla, lurade att ta hemska order, förhöjde talet. Det visades på Libyens statliga TV och avslutades med att några supportrar kom fram och hyllade Ledaren, som sedan skjutsades iväg en bit i en liten golfbanebil.

Armand Hammer dog för sådär 20 år sedan.

Libyen exporterar 95% av sin olja till EU, om jag minns rätt.

Italiens utrikesminister uttalade igår oro över att få en islamisk stat så nära EU.


Comments are closed.